Araştırmacılar, Afrika'daki milyonlarca gencin, vakalar teşhis edilmediği için astımla yaşadığını bilmeden yaşayabileceğini buldu.
Yeni bir araştırma, Afrika'daki milyonlarca gencin, bir klinisyenden teşhis almadıkları ve dolayısıyla gerekli tedavileri alamadıkları için bilmeden astımla mücadele ediyor olabileceğini ortaya koydu.
Geçtiğimiz hafta araştırma dergisi The Lancet'te yayımlanan çalışmanın bulguları, kıtada kronik solunum yolu ölümlerinin en yaygın nedenlerinden biri olmasına rağmen astımın boyutu hakkında çok az veri üretilen bir kıta için kritik önem taşıyor.
Akciğerleri etkileyen ve nefes almada zorluklara neden olan astım, genellikle çocukluk veya ergenlikte başlar. Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin bir parçası olan Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne göre, 2019'da dünya çapında birçok ergeni etkileyen ve yaklaşık 76 milyon genç yetişkinin bu hastalıktan muzdarip olduğu tahmin edilen bir durumdur.
Bilim insanlarına göre, çocukluk çağında ortaya çıkan astımın kesin bir tedavisi bulunmuyor ancak tedavi, yetişkinlikte de devam eden semptomları hafifletebiliyor.
İşte sessiz astım salgınının bazı Afrika ülkelerindeki çocuklara neden zarar verebileceği hakkında bildiklerimiz:
Çalışmada ne bulundu?
Londra Queen Mary Üniversitesi (QMUL) araştırmacılarının önderlik ettiği bir araştırma ekibi, altı Afrika ülkesindeki ergenlerin yüzde 12'sinde şiddetli astım semptomları olduğunu ancak bunların büyük çoğunluğunun (%80'inin) bir sağlık uzmanı tarafından teşhis edilmediğini keşfetti.
2018-2021 yılları arasında yürütülen araştırma, Malavi'deki Blantyre, Güney Afrika'daki Durban, Zimbabve'deki Harare, Uganda'daki Kampala, Gana'daki Kumasi ve Nijerya'daki Lagos gibi kentsel alanlarda bulunan okullarda 12 ila 14 yaşlarındaki 20.000 çocuğa odaklandı. Astım semptomları olan öğrenci sayısı en yüksek olan Durban iken, en düşük olan Blantyre'dir.
Çalışmada ayrıca, astım tanısı konmuş ve şiddetli semptomlar gösteren öğrencilerin üçte birinin, durumlarını ciddi olarak görmedikleri ve astım tedavileri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları için durumu kontrol altına almak için herhangi bir ilaç kullanmadıkları da tespit edildi.
Çalışmanın araştırma yöneticisi olarak görev yapan QMUL'den Gioia Mosler, Al Jazeera'ya "Ergenlik, bakılması özellikle ilginç bir yaştır" dedi. "Bu, astımın en yaygın olduğu yaşam dönemidir. Ayrıca hepimizin sağlık ve bedenimize dair algılarımızın çoğunu oluşturduğumuz ve bunları yetişkinliğe taşıdığımız zamandır."
Araştırmacılar, her Afrika şehrindeki farklı koşullar nedeniyle sonuçları genelleştirmenin mümkün olmadığını söyledi. Ancak, sonuçları genelleştirilirse, Sahra Altı Afrika'da yaklaşık 15 milyon ergenin teşhis edilmemiş astım semptomlarına sahip olabileceği anlamına gelebilir, diye belirtti Mosler.
Araştırmacılar, ilk aşamada anketler kullandılar ve daha sonra hangi çocukların astım hastalığına sahip olduğunu belirlemek için genellikle klinik astım tanısında kullanılan daha titiz akciğer fonksiyon testleri uyguladılar.
Astım nedir ve neden Afrika şehirlerini etkiliyor?
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre astım, dünya çapında 262 milyon insanı etkileyen, solunum yollarında akut iltihaplanma ve hava akımı tıkanıklığı ile karakterize kronik, genellikle yaşam boyu süren bir solunum yolu hastalığıdır.
Etkilenenlerin yaklaşık yarısı Afrika'da olabilir. En son tahmin, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi arşivlerinde 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kıtada 119 milyon kişinin astım hastası olduğu tahmin edilen 2010 yılına aittir.
Astım, polen, toz veya yanan atık veya diğer maddelerden kaynaklanan parçacıklar tarafından tetiklenebilir. Semptomlar genellikle nefes almada zorluk, hırıltı, göğüste sıkışma ve öksürüğü içerir.
Nadir de olsa şiddetli astım ölüme yol açabilir. WHO'ya göre 2019'da yaklaşık 455.000 kişi bu durumdan öldü, çoğunlukla düşük ila orta gelirli ülkelerde. Ülke düzeyinde çalışmalar yürütülmüş olmasına rağmen Afrika'daki ölüm oranları net değil. Örneğin Uganda'da astım ölümlerinin yılda 1.000 kişide 19 ölüm olduğu tahmin ediliyor. Buna karşılık, çalışmalara göre Meksika'da 100.000 kişide 10,41 ölüm kaydediliyor.
Astımın kesin nedenleri bilinmemektedir, ancak astım genetik olabilir. Hava değişiklikleri ve hava kirliliği gibi çevresel faktörler de astım gelişimiyle bağlantılı yaygın tetikleyicilerdir.
Afrika kentlerinde astım vakalarının yüksek olmasının kıtanın hızlı kentleşmesi ve artan kirlilikle bağlantılı olduğu belirtiliyor.
0 Yorumlar
Yorum yaparken lütfen yazım kurallarına uyalım ve de saygılı olalım. Bu kendinize olan saygıyı belirtir.